top of page

Psihoterapie

Psihoterapia este un serviciu profesional de acompaniament psihologic al persoanelor, cuplurilor, familiilor și grupurilor mici în confruntarea acestora cu:
        - stresorii specifici etapelor din viața și dezvoltarea umană (schimbările obișnuite din viață)
        - problemele tipice rezultate din experiența de viață (obiceiuri, evenimente cu impact major )

 

Spre deosebire de alte servicii, cel de psihoterapie nu este doar pentru client ci și realizat împreună cu clientul.

Prima fază a serviciului de terapie constă în trăirea experiențială a contactului dintre necunoscuți: terapeutul și clienții. Este o etapă a cărei succes constă în realizarea unei „alianțe terapeutice”. De obicei clientii povestesc în faza asta despre problemele cu care se confruntă, cercetează terapeutul și își formulează așteptările și temerile cu privire la terapie. Devin evidente modurile obișnuite ale clientului respectiv de a face față vieții și greutăților.

Multă lume se întreabă ce este de fapt acest serviciu, cum funcționează și ce primește clientul mai precis în schimbul onorariului plătit. A defini atât de concret aceste lucruri face parte din serviciu - este o etapă de contractare: moment în care clientul este direct implicat în conceptualizarea situației, în definirea rezultatelor urmărite și în alegerea strategiilor colaborative de a atinge acele rezultate.

 Sunt două tipuri de contracte in acest serviciu in functie de natura lor:
     
- contractul administrativ: despre durata serviciului, onorariu, locație, proceduri în cazuri de urgență sau absență, modalități de plată, frecvența ședințelor, tipul de abordare (individual, cuplu, familie, grup) și altele.
     
 - contractul terapeutic: obiective urmărite, mijloace terapeutice, clarificarea rolurilor, etc.

Ambele discuții pot avea impact terapeutic, fie și prin simplul fapt că nu sunt niciodată doar o formalitate ci sunt un exercitiu relațional, o practică pe care fiecare om o rafinează de-a lungul întregii vieți. În cadrul contractului terapeutic e posibil să agreem a lucra fie focusat pe un anume rezultat măsurabil, vizibil, palpabil, fie vom fi orientați spre clarificare și deconfuzie, pe explorarea unei situații în care clientul caută înțelegere ori discernamânt, poate vom explora preferințe, nevoi, valori personale, cum sunt ele înrădăcinate în anumite experiențe de viață, ori vom exersa pur și simplu abilități și căi noi de relaționare interumană în vederea dezvoltării competențelor și inteligenței socio-emotionale.

bottom of page