Consultare sistemică
Spre deosebire de psihoterapie, consilierea psihologică este un serviciu de durată scurtă și clar focalizat pe un anumit set de competențe relaționale. Spre exemplu, în practica mea lucrez adesea cu părinți, bunici, bone și dascăli. Ei caută de obicei răspunsuri concrete la întrebări foarte specifice: copiii nu mă ascultă și mă tot sfidează, cum să le răspund? Nu știu cum să procedez cu un copil atipic, parcă nimic nu funcțonează. Am citit mult parenting și constat că mie nu îmi reușește să relaționez sănătos cu copiii mei. Toți părinții de adolescenți trec prin asta sau l-am crescut eu greșit?
Consilierea maritală se adresează cuplurilor care se străduiesc a menține vie și confortabilă relația lor de cuplu în ciuda tuturor forțelor care o afectează: volumul de muncă și supra-implicarea în viața profesională, interferențele familiilor de origine, relațiile extra-conjugale, problemele de natură sexuală, conflictele pe teme de creștere a copiilor, necazuri de natură economică sau medicală, etc. Acest tip de serviciu constă în stimularea gândirii în parteneriat și valorificarea situațiilor de viață ca ocazii de fortificare a relației de cuplu, care la rândul ei potențează protecția și dezvoltarea individuală a partenerilor.
Pentru orientarea în carieră, consilierea profesională sistemică este potrivită indiferent de varstă sau experientă si poate avea loc individual, in grup sau in familie, cu beneficii pentru toti cei implicati. Autocunoasterea din perspectiva profesiei este importantă in integrarea celor trei tipuri de roluri: personale, profesionale si organizationale, pentru cresterea motivatiei si satisfactiei la locul de muncă, pentru dezvoltarea unor noi abilitati de auto-organizare si auto-reprezentare, precum și dezvoltarea de abilități comunicaționale și de gândire critică.